Juleopskrifter

Mange Gode Opskrifter tilbyder en stor samling af opskrifter på julemad. Vi har de mest traditionsrige opskrifter på julemad, julekonfekt, julekager og meget mere. 

I Danmark har vi mange traditioner der er knyttet til julen, og næsten hver eneste ret har et ophav der kan spores langt tilbage i tiden. Hvis det har din interesse, kan du længere nede på siden læse lidt mere om historien bag den danske jul, og de retter vi normalt spiser til jul.

 

8
Alkoholfri gløgg, opskrift med billede
Alkoholfri gløgg
Opskrift på alkoholfri gløgg så også børnene kan nyde den dejlige juledrikke som gløgg er
9
Andesteg
Udsøgt opskrift på andesteg. Læs her for at finde ud af hvordan juleanden skal tilberedes
 
Brunede kartofler
Brunede kartofler høre til alle julemiddager, og med denne opskrift er du sikret gode brune kartofler, som dine gæster helt sikkert vil kunne lide
8.5
Brunkager, opskrift med billede
Brunkager
Rigtig dejlig opskrift på bunkager. Brunkager kan laves i samarbejde med børnene når der laves julebag
 
Brunkager
God opskrift på bunkager. Brunkager kan laves i samarbejde med børnene når der laves julebag
8
Brændte mandler, opskrift med billede
Brændte mandler
Opskrift på brændte mandler, en god snack til juletiden
8.5
Chokoflakes, opskrift med billede
Chokoflakes
Skønne chokoflakes, lette at lave og lette at elske !
 
Cornflakestoppe
Skøn opskrift på cornflakestoppe, dejlig julekonfekt
 
Daddelkage
Skøn daddelkage du let kan lave til julen. Daddelkage er måske ikke så kendt, men kan du lide dadler så vil denne opskrift helt sikkert falde i smag
 
Fedtebrød
Lækre gammeldags fedtebrød
8
Finskbrød, opskrift med billede
Finskbrød
God og let opskrift på finskbrød - skøn julekonfekt
 
Flæskesteg med sprød svær
Sådan laver du en dejlig flæskesteg med sprød svær. Perfekt til juleaften !
1 2 3 4

Jul er en spændende tid men samtidig en meget hektisk tid, som de fleste danskere glæder sig til. Julen er en tid hvor mange tilbringer kvalitetstid med deres børn i køkkenet. Hvem husker ikke tilbage på da man første gang stod i køkkenet med mor eller far, og lavede klejner, pebernødder, peberkagefigurer, æbelskiver og andre spændende julekager og julegodter. Den danske jul er en præget af traditioner, hvilket efter min mening er et vigtigt element når familien samles, og skal hygge sig med f.eks. en dejlig dansk julefrokost. Til en traditionel dansk julefrokost hører forskellige slags sild, laks, lune retter, bestående af medisterpølse, frikadeller, flæskesteg, æbleflæsk, varm leverpostej, andesteg, stort udvalg af afskåret pålæg, kyllingesalat. Og det stopper ikke bare der, vi elsker også de dejlige desserter som ofte følger de dejlige kolde og lune retter; frugtsalat og oste, ris à l’amande med kirsebærsauce.

For mange starter julen først rigtig når familien traditionen tro samles lillejuleaften. Her udveksles ofte små gaver, og spilles spil, børnene får æbleskiver og alkoholfri gløgg. På menuen står der risengrød med kanel, sukker og god velvoksen smørklat i midten. Til de voksne serveres der normalt nisseøl, eller gløgg med alkohol.

Når vi kommer til selve juleaften så samles familien og stemningen er i top. På menuen står der som regel andesteg, men flæskesteg og gås er også populær blandt os danskere. En klassisk dansk julemiddag indeholder som regel ikke nogen forret. Anden eller gåsen serveres med fyld af svesker og æbler. Af tilbehør finder vi normalt rødkål, rødbeder og brune samt hvide kartofler. Som dessert serveres der i de fleste hjem ris à l’amande med dejlig varm kirsebærsauce. I dag spiser de fleste danskere Ris à l'amande, men førhen var det normalt at spise risengrød. Denne tradition stammer fra 1800-tallet hvor det blev muligt for almindelige borgere at købe risengryn. Det var først da vi skrev år 1900 at ris 'a l'mande kom frem. Ris à l'mande er på trods af navnet faktisk en helt igennem dansk ret.

I følge den danske Jul's historie var det allerede tradition, at spise gris tilbage i vikingetiden. Dette skete ved at sidst i november, som dengang var slagtemånden, blev svinene drevet hjem fra skovene hvor de hele sommeren havde gået, og spist sig store og fede. På selve juleaften fik man som regel skinke eller flæskesteg, men inden hovedmåltidet kom på bordet, blev svinehovedet båret ind - flot og festligt dekoreret.
I 1800-tallet fik grisen dog konkurrence, og dette fra gåsen. Dette skete med udbredelsen af juletræet, og julegaverne.

Mod slutningen af 1800-tallet begyndte man imidlertid at se endnu et fjerkræ på julebordet - nemlig kalkunen.

Det er denne udvikling op gennem tiden der har givet os det mangfoldige udbud af spændende juleopskrifter og juletraditioner vi har i Danmark i dag. Hos Mange Gode Opskrifter finder du de fleste af de klassiske danske opskrifter på julemad, julegodt, konfekt, kager, gløgg og mange andre spændende juleopskrifter.